קביעת סדר העדיפויות לפיו מפתחים את הפיצ'רים של המוצר, או במקרה שלנו, האפליקציה, הוא אחד האתגרים הגדולים בתהליך הפיתוח, אפילו עבור צוותי הפיתוח המנוסים ביותר.
אז איך מתמודדים עם זה?
ראשית, יש כמה עצות כלליות שיסייעו לכם:
- התייחסו לתיעדוף כפעילות קבוצתית, מה שיקנה לכם פרספקטיבה רחבה יותר ואף יכול לתרום לגיבוש הצוות.
- כדי להקל על התהליך, צרו קטגוריות מוגדרות של רעיונות ומטרות – למשל, רעיונות לשיפור שביעות הרצון עבור קבוצת לקוחות מסוימת.
- הגבילו את מספר הפריטים שאתם מתעדפים בזמן נתון והתמקדו בחשובים ביותר.
- לפני שאתם מתחילים חשוב שיהיה לכם מושג כללי של התקציב הסופי.
בנוסף לעצות הבסיסיות המפורטות לעיל, ישנן כמה שיטות בדוקות בהם נעזרים מנהלי המוצר וצוותי הפיתוח המובילים על מנת לקבוע את סדר העדיפויות הנכון ביותר לפיתוח רכיבים. ריכזנו עבורכם את השיטות היעילות ביותר:
מודל ה'ערך לעומת מורכבות'
לפי מודל זה, הנפוץ בקרב מנהלי מוצר רבים, כל רכיב נמדד לפי ערכו העסקי מחד ומידת המורכבות הכרוכה ביישומו מאידך. המשוואה היא פשוטה – ככל שפי'צר הוא בעל ערך רב יותר וקל יותר ליישום, הוא יקודם לראש רשימת סדר העדיפויות.
דירוג משוקלל
בשיטה זו נעזרים במודל ה'ערך לעומת מורכבות', כפי שתיארנו בסעיף הראשון, ומוסיפים לו רובד נוסף של דירוג המאפיינים, על מנת להגיע לתוצאה אובייקטיבית. כלומר, אם במודל הקודם היינו נותנים ציון לערך של הרכיב, כעת אנו ניתן ציון למאפיינים של הרכיב. לדוגמה – ערך ללקוח, הגדלת הכנסה, ערך אסטרטגי ועוד.
השימוש בשיטת ניקוד לצורך דירוג היוזמות האסטרטגיות והרכיבים החשובים, מאפשר למנהלי מוצר לדון בגורמים השונים ולקבוע מה לכלול במסלול הפיתוח בצורה יעילה ואובייקטיבית יותר.
מודל קאנו (Kano Model)
מודל קאנו משמש לבחינת מידת ההנאה שרכיב מסוים מספק ללקוחות, אל מול ההשקעה הפוטנציאלית הנדרשת לשיפור אותו רכיב. המודל פותח על ידי החוקר והיועץ היפני נוריאקי קאנו, במאמר שפרסם בשנת 1984, שבו קבע סדרה של רעיונות וטכניקות, המסייעות לקביעת מידת שביעות הרצון של לקוחות ממאפייני המוצר.
קאנו קבע שהרכיבים מתחלקים ל-4 קטגוריות:
- תפקודיים – יש רכיבים שעבורם היחס בין השקעה לשביעת רצון מתקיים בדיוק כפי שהיינו מצפים, כלומר – כמה שנשקיע בהם יותר או נציע יותר מהם, כך תעלה מידת שביעות הרצון של הלקוחות.
- חיוניים – יש רכיבים שהלקוחות מצפים שיהיו קיימים במוצר, או שפשוט חייבים להתקיים כדי שהמוצר, או במקרה זה האפליקציה, תוכל לספק את השירות שלמטרתו היא קיימת. יחד עם זאת, יש רכיבים חיוניים שההשקעה בשיפורם לא בהכרח תתרום להגברה משמעותית במידת ההנאה של הלקוחות.
- מושכים / מרגשים – אלה הם רכיבים לא צפויים, אשר קיומם במוצר מוביל לתגובה חיובית והשקעה בשדרוגם תוביל להגברה דרמטית ולא פרופורציונאלית של שביעות רצון הלקוחות.
- נייטרליים – פיצ'רים שקיומם או היעדרם לא מעורר כל רגש בקרב הלקוחות ולכן אינו משפיע על מידת שביעות רצונם מהמוצר.
כדי לקבוע לאיזו מהקטגוריות לשייך כל אחד מהפיצ'רים שלכם, תוכלו להיעזר בשאלון של קאנו, שמיועד לגלות את יחס הלקוחות לכל אחד מהמאפיינים ומורכב משתי שאלות פשוטות, אותן יש להפנות ללקוחות לגבי כל רכיב:
- איך תרגישו אם הרכיב ייכלל באפליקציה?
- איך תרגישו אם הרכיב לא ייכלל באפליקציה?
קניית רכיבים
שיטה זו היא כלי פשוט ולעיתים אף מהנה שיכול אף לשמש כמעין פעילות ללקוחות אשר תסייע לכם בתהליך התעדוף ובמקביל תגרום להגברת תחושת המעורבות של המשתמשים. לחלופין, ניתן לבצע את הפעילות עם קבוצת המשקיעים שלכם.
השיטה היא פשוטה:
- יוצרים רשימה של רכיבים פוטנציאליים ומציגים אותה ללקוחות או המשקיעים.
- כל רכיב מתומחר בהתאם למורכבות, עלות פיתוח וכד'.
- כל לקוח מקבל תקציב מדומה שבו יוכל לקנות רכיבים – התקציב צריך להיות בסכום שווה ערך לשליש או מחצית לכל היותר מעלות כל הרכיבים.
- כעת השחקנים יכולים לקנות רכיבים בהתאם לרצונם והעדפותיהם, כאשר הם יכולים לבחור כיצד להשקיע את הסכום.
רשימת הפיצ'רים המועדפים שתתקבל מהפעילות יכולה לשמש אתכם כסמן ברור ליצירת התעדוף בפועל.
דירוג הזדמנויות
גם זו שיטה פשוטה ויעילה, שכרוכה בתשאול הלקוחות – הרעיון בשיטה זו הוא למדוד ולדרג הזדמנויות על סמך מידת חשיבות, לעומת שביעות רצון הלקוחות. כדי לבצע את הדירוג, תדרשו לבקש מהלקוחות לקבוע את מידת החשיבות של כל רכיב, כמו גם עד כמה הם מרוצים ממנו.
ההזדמנויות שלכם הן אותם רכיבים שמדורגים כחשובים מאוד, אך זכו לציון נמוך ברמת שביעות הרצון.