1. הגדרת יעדים
לפני שאתם מתחילים לכתוב את השאלות, השקיעו קצת זמן בקביעת מטרות הסקר. קביעת יעד ברור ומוגדר תסייע לכם לבחור את השאלות הנכונות ולהרכיב סקר ברור, תמציתי וממוקד המתאים לגולשים באפליקציה.
2. זיהוי קהל היעד
לאחר שהגדרתם את יעדי הסקר, חשוב לא פחות להגדיר גם את קהל היעד. אם מטרת הסקר היא לקבל משוב על רכיב חדש באפליקציה, למשל, אז מן הסתם אין טעם לפנות ללקוחות שטרם השתמשו באותו רכיב.
3. קצר ולעניין
תדמיינו שאתם נכנסים לאתר כלשהו ומיד קופץ לכם סקר של עשרות שאלות. כמה מכם היו טורחים להשיב על כל אלה? ועל אחת כמה וכמה – כמה מכם היו עונים על כל השאלות כשאתם גולשים בנייד, וכמו ברוב המקרים, עושים זאת במקביל למשימות נוספות.
כלומר, סקר ארוך מדי ירתיע את רוב המשתמשים וכך יצמצם את מאגר המשיבים שלכם. לכן, כדי להגדיל את כמות המשיבים, השתדלו לצמצם את מספר השאלות בסקר לסדר גודל של 4-6 שאלות.
4. תזמון נכון
באותה מידה שחשוב לפנות לקהל הנכון ולשאול את השאלות הנכונות, כך חשוב גם לתכנן את הפניה כך שתיעשה בזמן ובמקום הנכון כדי לקבל תוצאות מועילות.
לשם כך, חשוב שתכירו את הלקוחות שלהם ואת הרגלי הגלישה שלהם בסלולר, כדי שתוכלו לדעת מה התזמון וההקשר האופטימליים להצגת הסקר.
עם זאת, במקרים מסוימים, כל מה שצריך כדי לקבוע את המיקום הנכון הוא להפעיל הגיון בריא. כך, למשל, אם נחזור לדוגמה של סקר שמטרתו לקבל משוב על רכיב חדש, התזמון האופטימלי להצגת הסקר יהיה כמובן, מיד לאחר השימוש באותו רכיב, כשהמשתמשים עוד זוכרים היטב את החוויה.
לחלופין, הצגת סקרים כשהמשתמשים נמצאים באמצע תהליך או פעולה כלשהי, כגון ביצוע רכישה או מיד עם פתיחת האפליקציה, עשויים לפגוע לא רק בתוצאות הסקר אלא אף בחוויית הגלישה כולה.
5. מהירות טעינה
השתדלו להימנע משימוש בתמונות וסרטונים כבדים שעלולים להאט את קצב הטעינה של הסקר. ראשית, חשוב לזכור שכיוון שמדובר בסלולר, מהירות הגלישה היא במקרים רבים איטית יותר ולכן, קבצים כבדים שגורמים לעיכובים יכולים לגרום לאובדן של משיבים רבים.
מעבר לכך, אם הסרטון או התמונה חיוניים להבנה של השאלות, אז בכל מקרה שהם לא יעלו כראוי, המשיבים פשוט לא יוכלו להשלים את הסקר.
6. בחירת השאלות
הגבלת מספר השאלות לא רק תסייע לכם להגדיל את מספר המשיבים, אלא גם תיאלץ אתכם להתמקד, כיוון שתיאלצו לבחור רק את הנושאים החשובים באמת.
כדי לקבוע אילו מהשאלות הן החשובות ביותר לסקר, בחנו את רשימת השאלות שלכם ושאלו את עצמכם לגבי כל אחת את שתי השאלות הבאות:
- האם השאלה היא באמת חיונית?
- האם ניתן להשיג את המידע הזה בדרך אחרת? (למשל באמצעות נתוני אנליטיקס)
אם התשובה על שתי השאלות היא לא, תוכלו לוותר על השאלה בראש שקט.
7. חלוקת השאלות
השתדלו להגביל את מספר השאלות בכל עמוד ל-2-3, כך שהמשתמשים לא יאלצו לגלול יותר מדי כדי להגיע לשאלה הבא. כל גלילה כזאת יכולה לגרום לאבדן משתמשים בין אם בשל חוסר סבלנות, אי הבנה או הקלקה על כפתור לא נכון.
בדומה לכך, אם מדובר בשאלות בסגנון 'אמריקאי', מומלץ להגביל את אורך ומספר התשובות המוצעות. חשוב שכל התשובות יופיעו על המסך מבלי שהגולשים יאלצו לגלול מטה, שכן אחרת הם עלולים לפספס תשובות אפשריות, לשכוח את הקודמות או סתם לאבד סבלנות.
8. סוג השאלות
סוג השאלות הוא נושא מעט מורכב והדעות כאן חלוקות – מצד אחד יש הטוענים שכדאי להימנע ככל האפשר משאלות פתוחות שמצריכות הקלדה מרובה מצד המשיבים. ההיגיון מאחורי טענה זו, הוא שמדובר כאן במשתמשי מובייל ולכן לא רק שפחות נח להם להקליד, הם גם בדרך כלל פחות מרוכזים ממשתמשים במחשב.
מצד שני שאלות פתוחות מאפשרות לכם לקבל תשובות מפורטות יותר ולעיתים לזכות בהערות והארות מהמשתמשים שאחרת לא הייתם זוכים בהן. בנוסף, המשתמשים עצמם נהנים מתחושה שמישהו מתעניין בחוות דעתם ומקשיב להם, מה שתורם לנאמנות המותג.
הפתרון אם כן הוא לשקול את סוג הסקר, הנושא שבו הוא עוסק, היעדים וסדר העדיפויות שלכם ובהתאם לכך לבחור את סוג השאלות המתאים עבורכם.
9. ניסוח השאלות
זכרו שהגולשים הם קודם כל בני אדם ואופן הפניה אליהם משפיע על הרצון שלהם לשתף פעולה. בהתאם לכך, נסחו את השאלות בסגנון אישי ואנושי, שמעורר תחושה אמתית של אכפתיות וענין בדעת הגולשים, כגון – "מה דעתך על…", או "מה ההרגשה שלך לגבי…"
כיוון שבעברית יש הבחנה בין זכר לנקבה, השתדלו, עד כמה שניתן, לנסח את השאלות בהתאם לקהל היעד. ניתן, למשל ליצור נוסח נפרד לנשים וגברים, או לחלופין להשתמש כמה שיותר בנוסח שמותאם לשני המינים.
10. ניתוח הממצאים
זה נשמע אולי מובן מאליו, אבל בפועל יש לא מעט מפתחים ומשווקים שלא טורחים לנתח את תוצאות הסקרים כראוי. זכרו שהלקוחות השקיעו מזמנם ומילאו את הסקרים וכעת תורכם להשקיע קצת זמן ולבחון את התוצאות.
ולא פחות חשוב – הממצאים של הסקר, במידה שהוא נכתב והוצג כראוי, יכולים לספק לכם מידע רב ערך לגבי המשתמשים שלכם והאופן שבו תוכלו לשפר את האפליקציה ולהגדיל את הרווחים.